• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

Opera

Opera is een webbrowser en internet suite die ontwikkeld wordt door het Noorse bedrijf Opera Software. Het programma heeft een nieuwsgroepenlezer, een RSS-lezer, een IRC-client en eenBitTorrent-client. Vroeger had Opera ook een geïntegreerde e-mailfunctie, maar die is van Opera ontkoppeld tot een apart programma, geheten Opera Mail. De recentste versie is versie 16 en verscheen op 27 augustus 2013.

Algemeen

De browser is beschikbaar voor een groot aantal platforms waaronder WindowsSolarisMac OS XLinuxFreeBSDQNXOS/2 en BeOS. Opera is niet alleen beschikbaar voor de pc, maar ook voor de mobiele telefoonNintendo DS en Nintendo's Wii. Er is ook een 'portable' versie, waardoor Opera vanaf bijvoorbeeld een USB-stick kan werken.

Opera had in januari 2010 een marktaandeel van 2,1 procent en is daarmee de vijfde browser[1]. In januari 2013 had Opera een marktaandeel van 1,19 procent.[2] Het marktaandeel van Opera is redelijk stabiel maar vertoont een licht dalende trend.[3]

Functies

Opera werkt standaard met een Tabbed Document Interface (TDI) als aanvulling op een Multiple Document Interface (MDI). Ook kan worden gekozen voor een Single Document Interface (SDI). Opera was de eerste die al deze modi ondersteunde. Opera was een van de eerste browsers die het concept Tabbed Browsing introduceerden (InternetWorks was de eerste). Tegenwoordig bieden bijna alle webbrowsers de mogelijkheid om tabs te gebruiken.

Een andere vernieuwing zijn de zogenaamde muisgebaren. Deze stellen de gebruiker in staat om veel gebruikte opdrachten, zoals herladen, nieuwe pagina, terug en dergelijke sneller uit te voeren. Muisgebaren werken door een muisknop in te drukken en tegelijkertijd een beweging met de muis te maken.

Opera onderscheidt zich verder van andere browsers door de uitgebreide toetsenbordnavigatie. Zonder de muis te gebruiken, kunnen hyperlinks op een webpagina worden aangewezen door een combinatie van de Shift-toets en de pijltjestoetsen.

Opera heeft ondersteuning voor de video- en audiotag van HTML5. Verder heeft Opera volgende functies:

 • Extensies, om de functionaliteit uit te breiden
 • Thema's, om het uiterlijk aan te passen
 • User scripts, om de werking van websites te beïnvloeden (vergelijkbaar met Greasemonkey)
Inkomsten

Sinds versie 8.50 van september 2005 is Opera gratis en reclamevrij. In eerdere gratis versies zat een advertentiebanner, die enkel na aanschaf van een licentie verborgen werd. Het bedrijf Opera genereert nu inkomsten uit de zoekacties die met de browser gemaakt kunnen worden en door de verkoop van Opera voor de mobiele telefoon.

My Opera

My Opera is de virtuele gemeenschap van Opera, waaraan iedereen gratis kan deelnemen mits het aanmaken van een account. My Opera is vergelijkbaar met andere sociaalnetwerksites. Het geeft de gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheden een blog te maken en foto's te uploaden. Tevens is er de mogelijkheid om vanuit de browser van Opera je persoonlijke bestanden, zoals bladwijzers, automatisch online te laten opslaan via een account van My Opera. Dit wordt synchroniseren genoemd.

Zie ook
Externe links
Bronnen, noten en/of referenties
 1.  (en) Web browser usage share
 2.  Zowel W3SchoolsStatcounter en Net Applications bevestigen het marktaandeel tussen 1 en 2 procent.
 3.  (en) Statcounter Stats
 4.  (en) Opera Desktop Team - Peregrine takes flight... Opera 10.0 Alpha 1 is here!Gearchiveerd van het origineel op 2012-07-11. Geraadpleegd op 2012-07-11.
 5.  (nl) Opera 12Geraadpleegd op 2013-01-13.
 6.  (nl) Opera bouwt 64-bitversies en past out-of-process toe op pluginsGearchiveerd van het origineel op 2012-05-30. Geraadpleegd op 2012-05-30.

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton