• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

Firefox

Mozilla Firefox (kortweg Firefox) is een gratis, vrije en opensource-webbrowser ontwikkeld door het Mozilla-project en honderden vrijwilligers. Firefox is gebaseerd op de Gecko-layout-engineuit het Mozilla-project. De naam is de Engelse aanduiding van de rode of kleine panda.

Firefox wordt door 20% tot 25% van de internetgebruikers wereldwijd gebruikt. Het wordt door webontwikkelaars veel gebruikt omdat het de W3C-standaarden beter volgt dan Internet Explorer. Er zijn bovendien veel nuttige hulpprogramma's als extensies voor Firefox beschikbaar die het testen en het gebruik van internetpagina's vergemakkelijken.

Daarnaast is Firefox minder vatbaar voor spyware en computervirussen. Dit komt mede door de afwezigheid van ActiveX-ondersteuning en omdat Firefox strikt gescheiden is van Windows.

Naast de webbrowser Firefox maakt Mozilla ook een e-mailclientMozilla Thunderbird genaamd. Deze berust op dezelfde filosofie als Firefox en is gedeeltelijk op dezelfde programmacode gebaseerd.

Mogelijkheden
 • Navigeren met tabbladen: meerdere webpagina's kunnen binnen één browservenster weergegeven worden, elk in een apart tabblad. Links kunnen eenvoudig in een nieuw tabblad worden weergegeven door met de middelste muisknop of met de scrollknop op een link te drukken. Heb je deze toets niet, dan kun je de rechter muisknop indrukken en "Koppeling openen in nieuw tabblad" selecteren. Opmerkelijk is het feit dat de tabbladen door de Nederlander HJ van Rantwijk werden geïntroduceerd in het jaar 2000, maar toen resoluut werden afgewezen door de Mozilla Foundation[38].
 • Pop-upblokkering: pop-upvensters worden automatisch geblokkeerd. Dit kan volledig uitgeschakeld worden of een website kan toegevoegd worden aan de witte lijst om pop-ups van die specifieke website wel weer te geven.
 • Extensies (add-ons): er zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar waardoor de functionaliteit van Firefox toeneemt. Voorbeelden van extensies zijn Adblock Plus, waarmee ongewenste advertenties kunnen worden geweerd en X-notifier, die e-mailaccounts controleert op nieuwe e-mails. Ook kan men bijvoorbeeld de Googlebar installeren, waarmee diverse zoekfuncties van Google onder handbereik zijn en waarmee de gebruiker beter beschermd wordt tegen zogenaamde phishing-aanvallen. Een beperkte versie van de Googlebar is overigens ook voor andere webbrowsers beschikbaar. Vanaf versie 2.0 kan voor het Nederlands en vele andere talen een spellingchecker worden gedownload. Daarnaast is Feedly erg populair.
 • Zoeken: Firefox beschikt over diverse mogelijkheden om tekst binnen een pagina te doorzoeken. De meest eenvoudige manier, die bij alle browsers in Windows werkt, is het opgeven van een zoekterm in de zoekbalk die wordt opgeroepen met de toetscombinatie Ctrl+F. Met de functie Zoeken terwijl je typt is het mogelijk snel een woord te zoeken door de eerste letters ervan in te typen. De zoekfunctie biedt bovendien de mogelijkheid om de gezochte tekst op de hele pagina te markeren.
 • Zijbalk: in een zijbalk kun je allerlei informatie terugvinden, zoals downloads, geschiedenis en bladwijzers. Sommige websites bieden aparte zijbalkinformatie aan, zoals het laatste nieuws of het weer.
 • Thema's: Firefox kan door de gebruiker worden aangepast met behulp van thema's, die het uiterlijk (zoals kleuren en pictogrammen) van de browser beïnvloeden. Intussen zijn er al meer dan 396 thema's[39] voor Firefox.
 • Snel zoeken: door bijvoorbeeld "goto <term>" in de adresbalk te typen beland je direct bij het eerste zoekresultaat van Google (analoog aan de knop "I'm feeling lucky"/"Ik doe een gok" bij Google). Omdat Google standaard wordt gebruikt is het meestal mogelijk het sleutelwoord "goto" weg te laten. Door een sleutelwoord aan een bladwijzer toe te voegen is zo'n snelzoekfunctie zelf te maken.
 • Live bladwijzers: RSS-feeds kunnen als bladwijzers worden toegevoegd. Elke feed stelt dan een menu voor waarin de items terug te vinden zijn. Ook kunnen in recente versies van Firefox bladwijzers worden gemaakt waarvan de titel automatisch wordt bijgewerkt. Zo kunnen bijvoorbeeld bladwijzers naar een object op een veilingsite automatisch de huidige prijs laten zien achter de titel.
 • Automatische bijwerking: sinds versie 1.5 zoekt Firefox zelf of de Mozilla Corporation veiligheidsupdates voor Firefox heeft uitgegeven. Deze kleine pakketjes worden automatisch gedownload en bij een herstart van de browser geïnstalleerd zodat de gebruiker altijd de meest recente en veiligste versie van Firefox gebruikt.
 • Privénavigatie: deze modus zorgt ervoor dat de browser tijdelijk geen geschiedenis opslaat.
 • Hardwareversnelling: gebruik van de grafische kaart voor het weergeven van bepaalde grafische elementen.
 • Synchronisatie van de instellingen bij gebruik van meerdere computers.
 • Ingebouwde PDF-lezer, weliswaar met beperktere mogelijkheden dan afzonderlijke plug-ins als Adobe Reader.
Populariteit
Browsergebruik wereldwijd
Europees browsergebruik (bron: StatCounter). Vanaf december 2010 is Firefox de meestgebruikte browser. Sinds juni 2011 is Internet Explorer weer de meest gebruikte browser in Europa.[40]

Het succes van Firefox is gedeeltelijk te danken aan zijn gebruiksgemak en functies voor veiliger en sneller surfen, zoals een geïntegreerde pop-upblokkering, navigeren met tabbladen en live bladwijzers. Deze functies waren destijds niet ingebouwd bij marktleider Internet Explorer, maar wel beschikbaar als plug-in.

Sinds Firefox versie 1 is het gebruik van Firefox snel gestegen, ten koste van Internet Explorer. In september 2005 werd het marktaandeel van Firefox wereldwijd geschat op circa dertien procent. Nederland zit daar met zo'n 10,2% iets onder, België met 14,6% iets boven. Finland is koploper met een marktaandeel van 38,4%.

Op 31 juli 2006 overschreed Spread Firefox de 200 miljoen downloads van Firefox. Uiteraard is dit geen nauwkeurige graadmeter want het programma kan ook via derden (onder andere download.com) gedownload worden. Ook werd bij deze telling geen rekening gehouden met mensen die gewoon hun versie van Firefox hebben bijgewerkt, wat tot aan versie 1.5 een volledige download en herinstallatie vereiste. Gebruikers die gebruikmaakten van de downloadoptie van Firefox zelf zijn echter weer niet meegenomen in deze telling. Daarnaast wordt Firefox met vrijwel alle Linuxdistributies meegeleverd, met uitzondering van Lubuntu en enkele kleinere distributies.

OneStat.com, een bedrijf dat statistieken bijhoudt door middel van tellers op webpagina's, gaf in juli 2006 enige data.[41] Als opvallend werd aangegeven de aanhoudende populariteit van Firefox in Duitsland, waar de browser een marktaandeel zou hebben van meer dan 39 procent. Wereldwijd en ook in Nederland schommelde dit volgens OneStat.com rond de 12%.

Marktonderzoek in maart 2007[42][43] maakte duidelijk dat in de meeste landen in Europa, en wereldwijd, het marktaandeel toeneemt. Nederland is hier een van de weinige uitzonderingen. Het precieze marktaandeel is moeilijk te bepalen. Andere bronnen[44][45] geven weer net andere cijfers. In juli 2007 wordt een percentage van 9,8% genoemd voor Nederland tegen 12,7% wereldwijd.[46]

OneStat.com, gaf in november 2008 nieuwe informatie over browsermarktaandelen [47]. Het wereldwijde marktaandeel werd daarin gesteld op 14,67% en het marktaandeel in Nederland op 11,45%.

In mei 2009 had Firefox wereldwijd een marktaandeel van 22,5%. Het is daarmee de tweede browser na Internet Explorer, dat in dezelfde maand een marktaandeel van 65,5% had.

Op 31 jul] 2009 vierde Firefox een feestje vanwege het behalen van de 1 miljard downloads. Dit zijn alle handmatige downloads van de browser, en daarmee niet de automatische updates en downloads vanuit pakketmanagers op Linux.

Speciale pagina's

Speciale pagina's van Firefox beginnen met about:. Deze pagina's kunnen een functioneel nut hebben, maar er zijn ook pagina's die enkel (soms onnuttige) informatie bevatten. Volgende pagina's zijn onder meer beschikbaar in Mozilla Firefox:[48]

 • about: toont algemene info over de versie van Firefox met links naar bijdragers, uitgave-informatie en licentie-info.
 • about:about geeft een overzicht van alle "Over Over" pagina's
 • about:cache: geeft de grootte en de inhoud van het cachegeheugen weer op de harde schijf (about:cache?device=disk) of in het werkgeheugen (about:cache?device=memory).
 • about:plugins: geeft een overzicht van de geïnstalleerde plug-ins zoals Flash Player en Java.
 • about:blank: geeft een lege pagina weer en wordt standaard getoond bij het openen van een nieuwe tab.
 • about:mozilla: toont een tekst uit het boek van Mozilla (The book of Mozilla)
 • about:robots: toont een tekst over robots en een knop waar tweemaal op geklikt kan worden voordat deze verdwijnt. De titel van deze pagina is Klaatu barada nikto, een uitdrukking afkomstig van de sciencefictionfilm The Day the Earth Stood Still.
 • about:newtab: een speeddialpagina geïntroduceerd in Firefox 12[49]
 • about:config: een uitgebreide configuratiepagina waarin veel instellingen van Firefox kunnen worden aangepast.
 • about:home: toont de Firefox-startpagina waarin een Google-zoekvak staat.
 • about:support: pagina in verband met probleemoplossingsinformatie (versienummers) en mogelijkheid om Firefox te herinitialiseren.
 • about:crashes: toont een lijst van alle crashrapporten.
 • about:memory: toont het geheugengebruik van Firefox, opgesplitst naar taak. Biedt de mogelijkheid om het geheugengebruik te minimaliseren.
Licentie

Mozilla Firefox wordt vrijgegeven onder de Mozilla Public License. Er kan echter ook gekozen worden om de voorwaarden van de GPL of de LGPL na te leven. Er zijn dus drielicenties waaronder Firefox verspreid wordt, zonder de verplichting om een afgeleid werk ook onder een drie-licentie uit te brengen.

Enkele populaire extensies
Zie ook
Externe links
Bronnen, noten en/of referenties
 1.  Download Day 2008 (en)
 2.  Firefox mikt op wereldrecord
 3.  Field Guide to Firefox 3 (en)
 4.  Nieuwste Firefox 6,9 miljoen keer gedownload na lancering. De Morgen (23 maart 2011). Geraadpleegd op 8 januari 2013.
 5.  (en) Mozilla Firefox 4 Release Notes. Mozilla (22 maart 2011). Geraadpleegd op 8 januari 2013.
 6.  Firefox 6 Release Notes (en)
 7.  Mozilla zet Firefox 6.0 alvast online. Tweakers.net (14 augustus 2011). Geraadpleegd op 17 augustus 2011.
 8.  Firefox 7.0 Release Notes
 9.  Mozilla stopt tijdelijk uitrol Firefox 7. Techzine (29 september 2011). Geraadpleegd op 29 september 2011.
 10.  (en) Firefox 7.0.1 uitgebracht
 11.  Mozilla Firefox Release Notes. Mozilla. Geraadpleegd op 8 november 2011.
 12.  (nl) Firefox 9 onofficieel beschikbaar
 13.  (en) Changelog
 14.  (en) Firefox Notes. Mozilla (31 januari 2012). Geraadpleegd op 31 januari 2012.
 15.  (en) Firefox 10 Now Available for Download. PC Magazine (31 januari 2012). Geraadpleegd op 31 januari 2012.
 16. ↑ a b Firefox 11 Release Notes. Mozilla (13 maart 2012). Geraadpleegd op 16 maart 2012.
 17.  Asa Dotzler. End of Firefox Support for Windows 2000 (27 januari 2012). Geraadpleegd op 28 januari 2012.
 18. ↑ a b Firefox notesGeraadpleegd op 5 juni 2006.
 19.  (en) Firefox 13 updates it's tab page adds on demand tab loading
 20.  Firefox Notes. Mozilla (17 juli 2012). Geraadpleegd op 17 juli 2012.
 21.  (en) Firefox Aurora 15 Release Notes
 22.  (nl) Firefox 15 krijgt ondersteuning voor audioformaat Opus
 23.  (en) Silent Update updater
 24.  (en) Firefox 15 for desktop and Android released
 25.  (en) Firefox 16 Release Notes
 26.  Release Notes. Mozilla (20 november 2012). Geraadpleegd op 20 november 2012.
 27.  Firefox Notes. Mozilla (8 januari 2013). Geraadpleegd op 8 januari 2013.
 28.  About PDF.js. Mozilla Labs. Geraadpleegd op 21 februari 2013.
 29.  Firefox Notes. Mozilla (19 februari 2013). Geraadpleegd op 21 februari 2013.
 30.  Firefox Notes. Mozilla (2 april 2013). Geraadpleegd op 2 april 2013.
 31.  (en) Feature light Firefox 21 lands
 32.  Firefox Notes. Mozilla (14 mei 2013). Geraadpleegd op 14 mei 2013.
 33.  Firefox Notes. Mozilla (25 juni 2013). Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 34. ↑ a b (en) Mozilla lanceert Firefox 22 met WebRTC en 3D-gaming | ZDNet.nl
 35.  (nl) Firefox 22 blokkeert standaard third party cookies
 36.  Firefox Notes. Mozilla (6 augustus 2013). Geraadpleegd op 6 augustus 2013.
 37.  (en) Firefox Now Supports CSP 1.0 to Block XSS Attacks
 38.  Mozilla.com: "MultiZilla 1.6.4.0b" (destijds online te raadplegen)
 39.  addons.mozilla.org/en-US/firefox (17 juni 2009). (en)
 40.  Top 5 browsers in Europe from Aug 10 to Aug 11
 41.  Firefox stijgt in de peiling - De Telegraaf, 10 juli 2006
 42.  XiTi Monitor, The web survey Institute (28 maart 2007). (en)
 43.  Nu.nl (18 april 2007).
 44.  Marketshare net Applications (04/2006-03/2007). (en)
 45.  Janco Associates (27 maart 2007). (en)
 46.  Nederlanders houden vast aan Explorer - De Telegraaf, 3 juli 2007
 47.  OneStat.com: Google's Chrome 0,42 procent marktaandeel in Nederland
 48.  (en) About-pagina's in Mozilla-producten
 49.  (en) Nieuwe speeddialpagina in Firefox
Wikibooks Wikibooks heeft een studieboek over dit onderwerp: Firefox.

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton