• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

YouTube

YouTube is een website waar de gebruiker filmpjes kan publiceren en in ruil daarvoor zijn exclusieve vermenigvuldigings- en auteursrechten afstaat. De slogan van deze website is YouTube, Broadcast Yourself. De uploader kan de film voorzien van tags (trefwoorden, op de Nederlandse versie van YouTube 'labels' genoemd) die een niet-hiërarchische classificatie mogelijk maken (folksonomie). Deze site is in februari 2005 opgericht door drie medewerkers van PayPal. De website is nu eigendom van Google.

In juli 2006 werden er zo'n 65.000 filmpjes per dag op deze site gezet en zouden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken worden.[1] Volgens een artikel in de The Wall Street Journal in augustus 2006 telde de website 6,1 miljoen video's, die een totale opslagruimte van circa 45 terabyte tellen.[2] Veel beginnende artiesten hebben hun groeiende populariteit te danken aan hun video's op YouTube. De Nederlandse Esmée Denters is een goed voorbeeld: enkele platenmaatschappijen in de Verenigde Staten zijn vanwege de populariteit van haar videoclips op YouTube in 2007 met haar in gesprek gegaan.

Elk jaar wordt de YouTube Award toegekend aan de makers van een aantal populaire filmpjes. Vanaf 2008 bestaat het evenement YouTube Live. Op 15 april 2009 trad het YouTube Symphony Orchestra op in New York.

YouTube ondersteunt voor sommige video's HTML5, een nieuwe webstandaard. Ook zijn sinds november 2011 HTML5-video's mogelijk in 1080p.[3]

Geschiedenis

YouTube.com werd opgericht in februari 2005 door drie medewerkers van PayPal, namelijk Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. Ze waren al vroeg actief in de computerindustrie. De domeinnaam YouTube.com werd geregistreerd op 15 februari 2005. In de maanden erna werd de website langzaam opgezet. De eerste video werd geüpload op 23 april 2005. In mei 2005 werd vertoond hoe de website er uit zou zien. Een half jaar later was de website volledig actief. Het bedrijf werd bestuurd vanuit een garage in San Mateo. De website groeide snel in populariteit, en in 2006 stond de site in de top 10 van meest bezochte websites wereldwijd. Concurrenten Google Video en Yahoo Video bleven ver achter bij YouTube. Eind 2009 werd YouTube door het Amerikaanse magazine Adweek uitgeroepen tot website van het decennium. Het liet GoogleWikipedia en Facebook achter zich in de verkiezing.[4]

Updates
 • Op 2 december 2011 werd de vormgeving van YouTube volledig aangepast.
 • Ook eind 2012 kwam er een vormgevingsupdate. Deze werd beetje bij beetje bij beetje ingevoerd en was eerst beschikbaar voor de aangemelde gebruikers van de site. Later volgde ook de rest.
 • Vanaf 2013 heeft YouTube een aparte versie voor elk land, en niet meer voor elke taal.
 • In februari 2013 lanceerde de videowebsite een nieuwe stijl voor kanalen, in navolging op de nieuwe lay-out. Het nieuwe ontwerp werd OneChannel gedoopt en is minimalistisch en simpel. Het biedt ook meer functies, zoals bv. een promotievideo voor een kanaal, die te zien is bij alle niet-geabonneerde gebruikers, filmpjes exclusief voor abonnees enz. De nieuwe vormgeving werd eerst uitgetest op een aantal kanalen en is intussen beschikbaar voor iedereen. Ondanks al deze opties lokte het nieuwe kanaal echter veel boze kritieken uit bij YouTubegebruikers[5], die het o.a. als "een ophoping van video's en niets meer" en "een saaie witte boel" ervaren. Hierdoor zijn veel gebruikers nog niet overgestapt.
Uploaden

Om video's te kunnen uploaden moet er een gebruikersnaam aangemaakt worden. Een video kan via een webgebaseerd formulier geüpload worden. Elke video die geüpload is, kan worden opgezocht met behulp van de zoektermen (tags) die bij het filmpje zijn toegevoegd. Elke gebruiker heeft een eigen "televisiekanaal", waarop al zijn filmpjes te bekijken zijn. Gebruikers kunnen zich abonneren op een gebruiker. Op die manier krijgt men een berichtje als de betreffende gebruiker een nieuw filmpje heeft geüpload.

Er is illegaal beeldmateriaal op de site te zien waarop auteursrecht rust. Door middel van een rapportage-systeem en automatische herkenning van auteursrechtenschending op basis van een database worden filmpjes verwijderd door medewerkers. Na klachten van een Japanse auteursrechtenorganisatie zijn 30.000 filmpjes van YouTube verwijderd. In maart 2006 werd een uploadbeperking ingevoerd waardoor filmpjes langer dan 11 minuten geweigerd worden. Hiermee was het niet langer mogelijk complete televisieprogramma's te uploaden. Veel uploaders delen hun video's in stukken op, waardoor er nog steeds veel televisieprogramma's te bekijken zijn. Naast een tijdsbeperking is ook de maximale bestandsgrootte beperkt tot 2 GB. In juli 2010 is het ook mogelijk geworden om een filmpje maximaal 15 minuten te laten duren en met de Engelstalige variant kunnen ook bestanden groter dan 2 GB en tot maximaal 15 minuten geüpload worden.[6] Dat wordt gedaan met een Java-applicatie.[7] Sinds 2011 is de tijdsbeperking opgeheven, maar de video mag niet groter zijn dan 20 GB.

Geüploade filmpjes worden automatisch gecomprimeerd zodat deze niet te veel plaats innemen op de servers van YouTube.

Auteursrechten

Sinds de overname door Google spannen steeds meer bedrijven rechtszaken aan tegen de website, waaronder de Premier League vanwege onrechtmatig gebruik van voetbalbeelden. In maart 2007 werd bekend dat het mediabedrijf Viacom 1 miljard dollar eist van Google omdat YouTube maar liefst 160.000 illegale videoclips van het bedrijf bevat. In september 2007 liet film- en televisiemaatschappij 20th Century Fox honderden filmpjes met auteursrechtelijk beschermd materiaal offline halen. Sommige bedrijven, waaronder de BBCVEVO en Samsung sluiten juist contracten met YouTube af om hun videoclips te laten vertonen op de website. Dit geldt ook voor verschillende muziekproducenten als Nuclear Blast en Sony BMG. Daarnaast zijn ook voetbalclubs actief op YouTube. Onder andere PSV en Ajax hebben een eigen kanaal met filmpjes van zaken omtrent de club.

Op 14 november 2006 werd YouTube overgenomen door Google voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. Google had al een met YouTube concurrerende website, namelijk Google Video.[8] Google heeft het copyrightfilter van YouTube geactiveerd, wat betekent dat voortaan alle filmpjes worden gecontroleerd op hun digitale vingerafdruk. Het filter, YouTube Video ID geheten, genereert unieke digitale vingerafdrukken van videobestanden, zogenaamde hashcodes.

Sinds juni 2011 is het mogelijk om zelfgemaakte video's, of video's waarvan de uploader alle rechten bezit, te uploaden onder een Creative Commons-licentie[9], zodat het geüploade materiaal onder de voorwaarden van de licentie hergebruikt kan worden zonder inbreuk te maken op de auteursrechten.

Volgens onderzoek van OpenDataCity in 2013 is de censuur op YouTube het sterkst in Duitsland. Dit is voornamelijk te wijten aan een conflict tussen de Duitse auteursrechtenmaatschappij en Google, waardoor van de 1000 populairste video's 60% geblokkeerd is.[10]

Blokkades

Op 8 maart 2007 werd YouTube geblokkeerd in Thailand.[11] Vooralsnog zijn de redenen van de blokkering onduidelijk, geruchten spreken van voor de regering negatieve filmpjes. Het Thaise ministerie van ICT blokkeert regelmatig websites, inmiddels zijn er enige tienduizenden websites geblokkeerd. Ook de CNN- en BBC-websites en -tv-uitzendingen worden regelmatig tijdelijk geblokkeerd wanneer er voor de Thaise regering ongunstig nieuws is. Vanaf 30 augustus 2007 was YouTube niet meer geblokkeerd in Thailand.[12] De landen IranBrazilië en Pakistan hebben ook één of meerdere keren de website geblokkeerd. In China is YouTube nog steeds geblokkeerd.[13] Ook in Turkije is YouTube circa vier jaar ontoegankelijk geweest wegens video's die grondlegger Mustafa Kemal zouden beledigen.[14] Desondanks maakte de Turkse Premier Erdogan er via een proxy gewoon gebruik van, net zoals miljoenen andere Turken. De site stond derhalve ook in Turkije in de top 10 van meest bezochte sites.[15] In 2011 werd de YouTube-blokkade in Turkije opgeheven, nadat ook president Abdullah Gul zich tegen de blokkade had uitgesproken via Twitter.

Vergoeding voor filmpjes

Chad Hurley en zijn team hebben een nieuw systeem voor YouTube ontwikkeld, dat de gebruiker in staat stelt met volledig zelfgemaakte filmpjes geld te verdienen. Vlak voor elk filmpje wordt een paar seconden reclame getoond waarbij de inkomsten die Google hiermee verdient worden gedeeld met de maker.[16]

Broadcasting

Het is ook mogelijk om op YouTube te broadcasten. Met screenshotsoftware als XSplit kunnen beelden geüpload naar YouTube gestuurd worden en kunnen mensen dit met enkele seconden vertraging zien. Dit wordt vaak gedaan door gamers.

Het is ook mogelijk om via Google+ live te broadcasten. Deze Google+-app heet Hangouts. Om live te kunnen broadcasten via Hangouts moet de YouTube-account van de gebruiker gelinkt zijn aan een Google+-account.

Persmedium

Er zijn officiële instanties die doelbewust gebruikmaken van YouTube voor de verspreiding van hun boodschap aan de wereld. Dit gebeurt onder andere door:

Zie ook
Externe links
Bronnen, noten en/of referenties
 1.  "YouTube serves up 100 million videos a day online", USA TODAY, Gannett Company, Inc, 2006-07-16. Geraadpleegd op 2007-11-24.
 2.  Gomes, Lee. "Will All of Us Get Our 15 Minutes On a YouTube Video?", The Wall Street Journal Online, Dow Jones & Company, 2006-08-30. Geraadpleegd op 2007-11-24.
 3.  Youtube in 1080p
 4.  YouTube verkozen tot beste website afgelopen 10 jaar
 5.  Boze reacties van YouTubegebruikers op het kanaal van MondoMedia dat de nieuwe layout gebruikt
 6.  (en) Upload limit increases to 15 minutes for all users, YouTube Blog
 7.  Videobestanden uploaden. YouTube. Geraadpleegd op 25 maart 2010.
 8.  Neeve, M. de (2006) "Google rondt overname YouTube af", Tweakers.net. URL bezocht op 17 december 2006.
 9.  (en) CC News: YouTube Launches Creative Commons Support, site geraadpleegd op 23 juni 2011
 10.  (de) Deutschland blockiert die meisten Youtube-Videos (Die Welt, 29 januari 2013)
 11.  YouTube seems blocked in Thailand. 2Bangkok.com (10 maart 2007). Geraadpleegd op 3-10-2007.
 12.  Ban on YouTube lifted after deal. The Nation (30 augustus 2007). Geraadpleegd op 1-08-2007.
 13.  China blokkeert YouTube (25 maart 2009).
 14.  (en) Court blocks access to YouTube in Turkey
 15.  (en) Ban on YouTube proves virtual (Hurriyet, 26 november 2008)
 16.  www.nieuwsblad.be
Google Inc.
Zoekservice: Blogs · Books (Boeken) · Catalogs · Co-op · Code Search · Directory · Product Search (Shopping) · Groups (Discussiegroepen) · Images (Afbeeldingen) · News (Nieuws) · Personalized Search (Aangepast zoeken) · Scholar · Videos(Video's) · Zoekmachine (Web)
Webtoepassingen: Art Project · Blogger · FeedBurner · Gmail · Google Checkout · Agenda · Analytics · Base · Docs (Documenten) · Drive · Finance · Google Maan · Maps · Google Mars · Reader · Sites · Street View · Translate (Vertalen) · Trends · iGoogle· OpenSocial · Orkut · Panoramio · Picasa Web Albums · YouTube · Buzz · Google+ · Google Person Finder
Desktoptoepassingen: Chrome · Desktop · Earth · Gears · Hello · Pack · Picasa · Talk · Toolbar · X
Diversen: AdSense · AdWords · Android · Answers · Apps · Click-to-Call · Driverless Car · Google I/O · Labs · Knol · Mobile · Play · Sitemaps · SMS · Zeitgeist · DoubleClick · Alerts · Latitude · Google Web Toolkit
Zie ook: Google Founders' Award · Googleplex · Lijst van acquisities door Google

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton