• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

Twitter

Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Het is een sociaalnetwerksite waarbij mensen op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen volgen.

Toelichting

Het gebruik van Twitter heet twitteren of tweeten, dat kwetteren betekent. Het logo van Twitter is een vogeltje. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een microweblog op een pc,gsmsmartphone of andere mobiele apparaten met een internetaansluiting. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het microblogging genoemd.

Oorspronkelijk was de vraag van de dienst "Wat ben je aan het doen?" Nu is het "Wat houdt je bezig?"[3] Iedere twitteraar kan op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen waar hij/zij mee bezig is, wat hij/zij van plan is of wat hem/haar bezighoudt. Er zijn ook mensen die vooraf aankondigen dat zij bij een evenement aanwezig zijn en met anderen, al dan niet aanwezig bij het evenement, willen twitteren. Dit creëert een virtuele aanwezigheid.

Twitter wordt steeds vaker ook door bedrijven ingezet als marketing tool. Twitter kan gebruikt worden om makkelijk contact met de doelgroep te onderhouden en naamsbekendheid te verkrijgen.

Geschiedenis

Twitter is opgericht in maart 2006 door Obvious Corp, een bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in juli 2006. Het Twitter-projectteam won de South by Southwest Web Award van 2007 in de categorie "blog". Als dank gaf het team de volgende speech: "We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!" ("Wij zouden jullie willen bedanken in 140 tekens of minder. En dat hebben we nu gedaan!").[4]

In mei 2007 werd Odeo van de hand gedaan, ten voordele van Twitter.

Twitter maakte een enorme groei door, onder meer door de snelle verslaggeving na rampen en andere actualiteiten, zoals de noodlanding van US Airways-vlucht 1549, de vliegtuigcrash vanTurkish Airlines-vlucht 1951 en de ongeregeldheden na de presidentsverkiezingen in Iran in juni 2009.

Prominente twitteraars zijn onder meer Barack ObamaStephen FryLance Armstrong en Robert Scoble. In Nederland zijn onder meer Maxime VerhagenFrancisco van JoleFemke Halsema en internet- en gadgetreporter Vincent Everts fanatieke twittergebruikers. Geert Wilders gebruikt Twitter zelfs als voornaamste medium om te communiceren met de media, en zijn tweets halen dan ook vaak de journaals of actualiteitenprogramma's. Er bestaat ook een twitter-kanaal voor het koninklijk huis, dat wordt bijgehouden door de Rijksvoorlichtingsdienst.[5] In België zijn Kim Clijsters,Yves Leterme en vooral Vincent Van Quickenborne bekende twitteraars.

Op 20 oktober 2009 meldde ZDNet dat de vijfmiljardste tweet was gepost. De Amerikaan Robert Sloan was verantwoordelijk voor dit bericht, dat hij schreef in reactie op een andere gebruiker. De vijfmiljardste tweet maakte niet gebruik van het maximale aantal tekens van 140. De tekst luidde: "Oh lord".

Op 22 november 2009 werd het woord twitteren door het Genootschap Onze Taal verkozen tot woord van het jaar 2009.[6]

In augustus 2011 waren er in Nederland ongeveer een miljoen actieve twitteraars actief. Twitter zelf geeft aan dat er september 2011 honderd miljoen actieve gebruikers zijn. Dit aantal groeit nog steeds.

Op 27 november 2012 werd bekendgemaakt dat paus Benedictus XVI een account aangemaakt heeft op Twitter.

Techniek

Twitter is aanvankelijk geschreven met het Ruby on Rails-webframework. Een van de leden van het Twitter-projectteam heeft zijn zorgen geuit over de schaalbaarheid van de dienst.[7] Daardoor waren ze genoodzaakt de "Queue server" te herschrijven in Scala die in 2009 is ingevoerd. Nadien zijn ze enthousiast over Scala geworden en hebben ze Scala School! in de lucht gebracht.

Op 7 april 2007 werd een zwak punt in de beveiliging van Twitter aangetoond door Nitesh Dhanjani. Wanneer het telefoonnummer van het slachtoffer bekend is, kan door sms-spoofing een tweet op andermans pagina geplaatst worden.

Gebruik
Tweet
Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten (tweets) van maximaal 140 karakters via smse-mailIM, de Twitter-website of via een applicatie zoals Twitterrific of TweetDeck. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden.
Hashtag
Een hashtag is een woord of meerdere woorden die aan elkaar geschreven zijn met een # ervoor (Bijvoorbeeld #burendag). Via twitter kun je op deze hashtags zoeken en alle tweets met zo'n zelfde hashtag zien. Dit wordt vaak gebruikt bij evenementen of actuele onderwerpen waar veel over gesproken wordt. Ook bij televisieprogramma's wordt steeds vaker een hashtag vermeld, zodat mensen erover mee kunnen tweeten.
Trending topic
Twitter kent een lijst met onderwerpen die Trending Topic zijn. Dat is een lijst met woorden of hashtags waar het meest over gesproken wordt op dat moment. Sinds 2010 is deze lijst ook per land of per stad te bekijken. Actuele nieuws gebeurtenissen komen vaak in de lijst voor, evenals bekende personen of speciale dagen.
Clients

Naast de eigen website van twitter.com zijn er ook veel clients waarmee tweets geplaatst en gelezen kunnen worden. De bekendste is Tweetdeck. Deze is in 2011 door Twitter opgekocht.[8] Ook zijn er voor smartphones steeds meer applicaties waarmee er getweet kan worden. De bekendste Twitterclients zijn Twitterific, Echofon, Tweetdeck, Tweetbot en Gravity.

Daarnaast heeft Twitter zelf ook applicaties voor de BlackBerry OSiPhoneWindows Phone 7 en Android.

Hypes

Op Twitter ontstaan er met enige regelmaat hypes. Enkele voorbeelden:

 • In 2009 werd een 73 jaar oude man een regelrechte hit op Twitter doordat zijn zoon zijn dagelijkse gemopper via Twitter met 250.000 belangstellenden deelde ("Shitmydadsays").[9] Begin 2011 had hij bijna twee miljoen volgers.
 • Sockington is een Amerikaanse kat met een eigen Twitteraccount. De eigenaar plaatst sinds 2007 regelmatig tweets over de belevenissen van het beestje. Vanaf 11 februari volgden meer dan anderhalf miljoen belangstellenden de belevenissen van Sockington.
 • Arjan El Fassed, die 300.000 volgers kreeg nadat hij een straatnaam in een Palestijns vluchtelingenkamp vernoemd kreeg naar zijn Twitter-account.
 • Nederlands pornoactrice Bobbi Eden tweette op 28 juni 2010, tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2010, dat als Nederland het WK zou winnen, ze al haar followers orale seks zou geven. Dit zorgde voor een flinke stijging van haar followers. Nederland verloor uiteindelijk de finale.
 • Verschillende berichten op Twitter hebben voor grote opschudding gezorgd en het medium heeft zelfstandig, alleen in Nederland er al voor gezorgd dat er mensen vervolgd zijn vanwege dreigtweets, afgetreden zijn in de politiek na opmerkingen, of in functies op non-actief zijn gesteld na onhandige uitspraken. Online Promotie publiceerde een overzicht van de tien bekendste tweets in Nederland.[10]
 • Er is een nieuw literair genre ontstaan, twitterfiction: verhalend proza dat uit maximaal 140 tekens mag bestaan. Diverse websites hebben zich volledig op dat genre toegelegd. Wekelijks worden tientallen twitterstories online gepubliceerd.[bron?]
 • Er bestaan een heleboel 'valse' Twitteraccounts. Dit zijn meestal twitteraccounts die het nieuws op een komische manier brengen.[11]
Toekomst

Er doen regelmatig geruchten de ronde dat internetgigant Google of anderen de dienst Twitter zouden willen kopen.[12] De interesse van Google is gelegen in het feit dat de zoekmachine van Twitter resultaten toont van het heden in tegenstelling tot de zoekresultaten van Google die altijd geïndexeerde resultaten toont met enige vertraging. Tijdens de hierboven al genoemde gebeurtenissen in de Hudson, in Mumbai en in Iran bleek Twitter de eerste nieuwsbron en Google zou als primaire informatieleverancier graag dergelijke informatie als eerste kunnen presenteren en kunnen benutten.

Twitter overwoog om in 2010 naar de beurs te gaan.[13] De waarde van het bedrijf werd in 2011 op 8 miljard dollar geschat.[14]

Externe links
Bronnen, noten en/of referenties
 1.  (en) Twitter Blog: Your world, more connected. Twitter, Inc. (1 aug 2011). Geraadpleegd op 19 februari 2013. "And our team has grown from 250 people to more than 600 in the past 12 months."
 2.  Twttr sketchFlickr, 24 maart 2006
 3.  (en) Twitter Blog: What's Happening. Twitter, Inc. (19 nov 2009). Geraadpleegd op 19 okt 2011.
 4.  (en) Twitter Blog: We Won!. Twitter, Inc. (14 ma 2009). Geraadpleegd op 19 okt 2011. "We totally won the SXSW Web Awards last Sunday!"
 5.  Tweet Beatrix over kersttoespraak, rtlnieuws.nl
 6.  Twitteren woord van het jaar 2009, nos.nl, 22-11-2009
 7.  5 Question Interview with Twitter Developer Alex Payne 29 maart, 2007
 8.  Twitter bevestigt overname van TweetDeck, 25 mei 2011
 9.  'Tierende bejaarde is onverwachte Twitter-hit 'NU.nl, 4 september 2009
 10.  'tien meest bekende tweets', Onlinepromotie.nl, 20 september 2011
 11.  fictieve twitteraccounts die je spontaan een lach op je gezicht bezorgen girlscene.nl
 12.  'Google heeft belangstelling voor Twitter'NU.nl, 3 april 2009
 13.  'Twitter overweegt beursgang 'NU.nl, 24 november 2009
 14.  'Twitter heeft waarde van 8 miljard dollar'. de Volkskrant (2 augustus 2011). Geraadpleegd op 14 november 2011.

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton