• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

PayPal

PayPal is een online betaalsysteem, dat bij zijn oprichting oorspronkelijk bedoeld was voor betalingen tussen pda's.

Tegenwoordig fungeert PayPal als intermediair voor online en mobiele betalingen tussen personen onderling, online verkopers en webwinkels. Om te betalen is alleen een e-mailadres nodig. Betalingen kunnen gedaan worden vanaf een bankrekeningcreditcard of van ontvangen geld op de PayPal-rekening. Er kan ook geld worden overgeschreven naar een eigen bankrekening.

Ontwikkeling

Het bedrijf, met zijn hoofdkwartier in San Jose (Californië) werd in 1999 opgericht door Peter Thiel en Max Levchin. Omdat het volgens de Amerikaanse wetgeving geen bank is, hoeft het bedrijf niet aan de strenge wetgeving voor banken te voldoen. PayPal heeft in 2007 echter wel een EU-banklicentie gekregen.

De populaire veilingsite eBay kocht PayPal in oktober 2002 op, omdat ongeveer 50% van de eBay-gebruikers het al gebruikte. PayPal was daarmee veel populairder dan eBays eigen BillPoint. Sinds de lancering van de Nederlandstalige versie van PayPal, in 2006, toont de Nederlandse markt een forse stijging. Het aantal rekeninghouders in Nederland groeide van 1 miljoen in maart 2007 naar 2,7 miljoen in maart 2010[1]. Het bedrijf won van 2009 tot 2013 al vijf maal op rij de Nederlandse Thuiswinkel Award voor de beste financiële dienst op het internet en in België de BeCommerce Award in 2010.

Betalen met PayPal is voor de betaler gratis, maar de ontvanger betaalt een zeker percentage als provisie van 3,4% + € 0,35 van het overgeschreven bedrag. Een betaling van 20 euro ontvangen kost daarmee ongeveer 1 euro. Grootafnemers kunnen in aanmerking komen voor een lager tarief. Informatie over de gebruikte betaalrekening of creditcard komt niet ter beschikking van de verkoper.

Kritiek op PayPal

Sinds 7 december 2010 ligt PayPal, samen met VISAMastercardWestern Union en Bank of America onder vuur als een de financiële instellingen die overboekingen aan WikiLeaks blokkeert. Deze maatregel wordt door critici als willekeurig en onwettig gezien.

Kopersbescherming

PayPal biedt bescherming aan de koper van producten op eBay, Marktplaats of op andere websites gekocht en betaald zijn met PayPal, maar niet zijn geleverd. Indien een product is ontvangen dat sterk afwijkt van de beschrijving (zoals namaak-artikelen of beschadigde artikelen) kan de koper dat product terugsturen. De koper moet vervolgens een bewijs van verzending aan PayPal kunnen overleggen zodat de prijs van het product niet op hem verhaald kan worden.

Deze bescherming zorgt ervoor dat een verkoper zich moet indekken. Het belangrijkste voor de verkoper is om elk verkocht product betaald via PayPal, traceerbaar te verzenden. Er zijn kopers die het niet ontvangen van het product aanvechten via PayPal zodra ze merken dat het pakket niet traceerbaar is, waardoor de verkoper aan PayPal geen bewijs van verzending kan leveren en hij de betaling terug moet storten. Sommige oplichters maken hier misbruik van door goederen te kopen, ze in persoon op te halen en vervolgens hun geld terug te eisen, omdat de goederen zogenaamd niet ontvangen zouden zijn.

Innovatie

In 2009 werd de PayPal-webservices opengesteld voor externe ontwikkelaars, waardoor er ook mobiele applicaties voor persoonlijke betalingen gemaakt kunnen worden. De iPhone-app bevat onder meer de zogenaamde "Bump"-functionaliteit, waarmee de ene iPhone-bezitter geld kan overmaken aan een andere iPhone-bezitter door de apparaten tegen elkaar te "bumpen". Ook voor Android en BlackBerry OS ontwikkelde PayPal een applicatie. Ook werd er een Mobiele Shopgids-app uitgebracht, een soort gouden gids voor m-Commerce in Nederland.

Inmiddels zijn de eerste mobiele websites en apps (iPhone en Android) 'live' met PayPal Mobiel. Zo kan de consument nu al mobiele bioscoopkaartjes kopen in de app van Pathe, maar kan er ook mobiel betaald worden voor kleding, wijn, ansichtkaarten, schoenen, bloemen en zelfs condooms binnen de app van Condoom Anoniem.

In recente interviews laten de Amerikaanse bestuurders van PayPal regelmatig weten dat PayPal ook offline gaat, zodat het bedrijf een betaalwijze voor in fysieke winkels kan leveren, een zogeheten Point of Sale (POS)-oplossing. Een eerste stap hiertoe is een grootschalige pilot in Californië in samenwerking met het bedrijf Bling. Consumenten kunnen betalen in winkels en bedrijfskantines door hun mobiele telefoon langs een NFC-lezer bij de kassa te halen.

Mijlpalen
 • 18 mei 2006 - PayPal introduceert een volledige Nederlandse versie
 • 20 maart 2007 - PayPal heeft 1 miljoen Nederlandse gebruikers
 • 7 juli 2007 - Introductie van direct betalen vanaf een bankrekening
 • 26 maart 2009 - PayPal wint voor het eerst de Nederlandse Thuiswinkel Award voor de beste financiële dienst op het internet
 • 13 oktober 2009 - PayPal-app voor iPhone en iTouch, Blackberry, Android
 • 15 maart 2010 - PayPal heeft 2,7 miljoen Nederlandse gebruikers
 • 25 maart 2010 - Thuiswinkel Award voor de beste financiële dienst op het internet
 • 27 april 2010 - PayPal wint de BeCommerce Awards 2010 in categorie Financiële Diensten
 • 5 juli 2010 - Mobile Express Checkout: betalen met PayPal in mobiele apps of mobiele websites van webwinkels
 • 27 september 2010 - Mobiele shopgids voor iPhone en Android
 • 6 december 2010 - PayPal sluit het account van WikiLeaks onder druk van de Amerikaanse regering
 • 24 maart 2011 - Thuiswinkel Award (de derde keer op rij) voor de beste financiële dienst op het internet
 • 19 april 2011 - De mobiele betaaloplossing van PayPal wint de Thuiswinkel Innovatie Award
Externe link
Bronnen, noten en/of referenties

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton