• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

iDEAL

iDEAL is een Nederlandse standaard voor het verrichten van internetbetalingen en is eigendom van Currence, de exploitant van betaalmiddelen zoals PIN en Chipknip.

Er zit een aantal woordspelingen in de naam van deze manier van online betalen, namelijk: I-deal (een deal over het internet), I deal (Engels: "ik handel"), en ideal, (Engels: ideaal).

Gebruik
Aantal transacties per jaar, in miljoenen

Het gebruik van het online betalingsmiddel nam tot 2012 jaarlijks sterk toe[1] (zie de figuur), tot ruim 117 miljoen transacties in 2012[2]. Het gemiddelde transactiebedrag ligt rond de €75,-. [3]

Werking

De persoon die een product koopt via internet plaatst een bestelling bij een webwinkelier. Bij het afrekenen geeft de klant aan dat hij/zij met iDEAL wil betalen: de klant klikt op de iDEAL-betaalknop en selecteert zijn/haar bank. Vervolgens wordt de klant doorgeleid naar de internetbankierafdeling van zijn/haar bank, waar na inloggen de betaalopdracht klaarstaat. Hier autoriseert de klant zijn/haar betaling op de voor hem/haar gebruikelijke manier. Het bedrag wordt van zijn/haar betaalrekening afgeschreven en de webwinkelier wordt geïnformeerd dat de bestelling is betaald (of betaald zal worden).

Deelnemende banken en webwinkeliers

Consumenten die internetbankieren bij ABN AMROASN BankRabobankSNS BankRegioBankING Bank, Knab, Friesland BankTriodos en Van Lanschot Bankiers kunnen met iDEAL betalen zonder zich daarvoor aan te hoeven melden. De transactie is voor consumenten kosteloos.

Online verkopers kunnen voor het accepteren van iDEAL terecht bij ABN AMRO, Deutsche Bank, Friesland Bank, ING BankRabobank, en Royal Bank of Scotland. Daarnaast kunnen contracten worden gesloten met Payment Service Providers (PSP's), die als intermediair optreden zoals: weDEALBibitGlobal Collect, TargetPay, DialXS, Bojw (Betaling op je website), OVASOgoneICEPAYBuckarooMollieSisowMultiSafepay en docdata payments (voorheen Triple Deal). Sinds 2010 worden collecterende PSP's door Currence gecertificeerd. Als gevolg van de Richtlijn betreffende betalingsdiensten in de interne markt (Payment Services Directive) staan collecterende PSP's die geen kredietinstelling zijn sinds 1 november 2009 als betaalinstelling onder toezicht van een nationale toezichthouder binnen de Europese Economische Ruimte.

Met iDEAL kan alleen worden betaald als ook de webwinkelier iDEAL als betaalproduct voert. Wanneer de webwinkelier deze betaalmethode aanbiedt staat dat gewoonlijk duidelijk op zijn website vermeld.

Voordelen

Hoewel sommige consumenten terughoudend zijn met betalen op internet, geeft iDEAL vertrouwen doordat in de vertrouwde internetbankieromgeving van de eigen bank wordt betaald. Dat de gegevens van de begunstigde en het bedrag al zijn ingevuld is gemakkelijk en voorkomt ook het risico van vergissingen net als bij een acceptgiro, maar zonder dat de verkoper een papieren acceptgiro hoeft te versturen. De transactie is naast het inloggen en autoriseren met een paar muisklikken uit te voeren. Daarnaast wordt de begunstigde direct bericht als de betaling is voldaan, waardoor deze de bestelling meteen kan afhandelen.

Nadelen

iDEAL is niet te gebruiken als de consument niet is aangesloten bij een van de deelnemende banken. Dit beperkt in de praktijk het gebruik tot Nederlandse webwinkels.

Daarnaast zijn de mogelijkheden tot reclamatie (ook wel storneren) via de financiële instelling voor de consument anders dan bij creditcards. Een iDEAL-betaling is net als een reguliere bankoverboeking niet zomaar terug te draaien, bijvoorbeeld als de winkelier niet uitlevert. Bij creditcards kan dan een chargeback worden gedaan via de kaartuitgevende bank of creditcardmaatschappij. Bij iDEAL zal het initiatief voor terugboeking bij de winkelier liggen.

Hoewel een iDEAL-betaling voor de klant feitelijk niet anders is dan een reguliere bankoverschrijving kost het de webshop toch extra geld. Een iDEAL-betaling wordt getarifeerd met 40 tot 50 eurocent per transactie (zie onder) t.o.v. slechts enkele centen voor een normale overschrijving. Voor kleine bestellingen is dit dus een weinig aantrekkelijke betaalwijze. Bovendien worden de betalingen eerst op een tussenrekening van de bank gestort. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat de betaling daadwerkelijk op de rekening van de webshop is bijgeschreven. Op die wijze is dus weer 'via de achterdeur' een vorm van valutering ingevoerd met extra rente-inkomsten voor de bank.

Het komt ook soms voor dat het niet mogelijk is om met iDEAL te betalen. Zo was het op 5 april 2013 niet mogelijk om met iDEAL te betalen. Dit kwam doordat de site onder een DDOS-aanval lag.[4]

Kosten

Een iDEAL-betaling wordt net als alle andere betalingen met internetbankieren behandeld. Aangezien het (bijna) niet meer voorkomt dat banken valuteringsdagen hanteren voor overboekingen naar een andere bank, biedt dit systeem hierop weinig voordeel.

Er zijn echter webwinkels die voor een iDEAL-betaling een extra vergoeding vragen die voor rekening van de consument komt, waardoor in dergelijke gevallen iDEAL een duurdere oplossing is dan een reguliere overboeking. Onder andere de Consumentenbond[5] vindt deze vergoeding dan ook overbodig. Uit nader onderzoek blijkt wel dat de banken ook kosten per iDEAL-transactie rekenen. De variabele kosten die een bank of aanbieder in rekening brengt varieren tussen ongeveer 0,44 tot 0,90 eurocent per transactie voor kleinere webwinkels. [6]

Externe links
Bronnen, noten en/of referenties

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton