• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

Chrome

Google Chrome (kortweg Chrome) is een webbrowser ontwikkeld door Google. Google Chrome maakt gebruik van het op WebKit gebaseerde Blink en maakt ook gebruik van andere opensourcesoftware, vooral die van Mozilla. Google Chrome is gebaseerd op Chromium, een opensourceproject van Google.[2] Het besturingssysteem Google Chrome OS is gebaseerd op Google Chrome. Google Chrome en Chrome OS bevatten closedsourcecomponenten.

Introductie en marktaandeel

Marktaandeel van webbrowsers. Google Chrome is weergegeven in het groen.

De bèta werd publiek beschikbaar gesteld op 2 september 2008. In eerste instantie was Google Chrome gemaakt voor Windowsen op 8 december 2009 werd er een bètaversie beschikbaar gesteld voor Mac OS X. Ondertussen is er ook een Linuxversiebeschikbaar.[3] De eerste officiële Linux- en Mac OS X-alfaversies zijn sinds 4 juni 2009 beschikbaar. [4] De Androidversie is beschikbaar sinds 7 februari 2012.[5]

Voor de browser wordt veel reclame gemaakt, zoals via een permanente banner op YouTubebillboards op gebouwen en advertenties in kranten en bladen. Google Chrome werd in november 2012 volgens StatCounter gebruikt door 35% procent van de internetgebruikers. Hiermee is het de meestgebruikte webbrowser. Volgens NetApplications had Chrome echter in mei 2012 een marktaandeel van 19,58%. Hiermee zou het wereldwijd de 3de meest gebruikte browser zijn. Op de 2de plaats staat Firefox met 19,71% en op de eerste plaats Internet Explorer met 54,05%.

Functies

Google Chrome beschikt over volgende mogelijkheden:

 • V8-JavaScript-VM (versie 3.18.5.9) voor het uitvoeren van JavaScript-code.
 • Webpagina's laden middels WebKit 537.36.
 • Geavanceerde mogelijkheden met betrekking tot webapplicaties.
 • Phishing- en malwarefilter (maakt gebruik van Google Safe Browsing).
 • Iedere tab en plug-in wordt in een eigen proces uitgevoerd; dit komt de stabiliteit ten goede en voorkomt het opeisen van te veel werkgeheugen.[6] Wanneer een webpagina een proces laat vastlopen, dan kan dit beëindigd worden via het ingebouwde taakbeheer van Chrome (te vergelijken met het taakbeheer van een besturingssysteem). De overige tabbladen kunnen daardoor gewoon gebruikt blijven worden, zonder dat de browser opnieuw opgestart moet worden. Daarnaast kan een tabblad versleept worden en in een apart venster gedraaid worden.
 • Incognito-modus: in deze modus wordt er geen informatie over het surfgedrag van de gebruiker opgeslagen. Cookies en de lijst met bezochte pagina's worden verwijderd zodra het venstergesloten wordt.
 • Volledig scherm (F11), zo kan de focus gelegd worden op de webpagina en niet op de browser zelf.
 • Ingebouwde, beperkte[7] PDF-lezer (closed source)
 • Synchronisatie met Chrome op andere computersystemen; de applicaties, het auto-aanvullen, de bladwijzers, de extensies, de voorkeuren, de thema's en de tabbladen worden gesynchroniseerd.
 • Automatische updates: Google Chrome maakt gebruik van Google Update om een update of upgrade automatisch uit te voeren.
Standaarden

Licentie

De broncode van Chromium wordt vrijgegeven onder een BSD-licentie. De ingebouwde PDF-lezer, die ook het afdrukvoorbeeld in Chrome verzorgt, is echter closed source en dus niet beschikbaar in Chromium.

Gebruikers van Google Chrome moeten akkoord gaan met de Google Chrome - Servicevoorwaarden.[8] Een artikel op Slashdot[9] heeft de aandacht gevestigd op een passage in deze voorwaarden (hier in de Nederlandstalige versie):

"Door het verstrekken, publiceren of weergeven van Inhoud door of via de Services, verleent u Google een eeuwigdurende, onherroepelijke, wereldwijde, royaltyvrije en niet-exclusieve licentie op het reproduceren, aanpassen, wijzigen, vertalen, publiceren, verspreiden, publiekelijk uitvoeren en weergeven van deze Inhoud."

De passage in kwestie scheen een misverstand[10] te zijn, afkomstig uit de algemene voorwaarden die Google in het algemeen gebruikt voor zijn producten.[11] Google heeft sindsdien deze passage uit de licentievoorwaarden verwijderd. De wijziging zal met terugwerkende kracht gelden voor alle Google Chrome-gebruikers.[12]

Een gebruiker die deze overeenkomst niet wil onderschrijven kan ze omzeilen door de broncode te downloaden en zelf te compileren. Voor de Windowsversie vereist dit Microsoft Visual Studio 2005. Men kan ook een versie gebruiken die door iemand anders gecompileerd is. Deze zelfgebouwde versies moeten Chromium genoemd worden, niet Chrome.

Veiligheid

Hoewel Chrome meermaals door zijn veiligheid werd aangeprezen, werd het door Secunia afgeschreven als, niet alleen de browser, maar ook de software met de meeste beveiligingslekken.[13] Met 291 stond het 34 lekken voor op concurrent Firefox. Microsofts Internet Explorer bleek slechts 41 lekken te hebben.

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

 

Bron: Wikipedia

 

 

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton