• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

iOS

Het mobiele besturingssysteem iOS (vóór juni 2010iPhone OS) is het besturingssysteem van de iPhoneiPadiPod touch en Apple TV. Het wordt ontwikkeld door Apple. Het besturingssysteem stond op 26 % van alle verkochte smartphones in het laatste kwartaal van 2010.[1] Het was hiermee het op twee na meest verkochte smartphone-besturingssysteem, na Google Android enSymbian van Nokia.

Er zijn ruim 500.000 apps beschikbaar in de App Store van Apple, de enige officiële software-winkel op het platform.[2] Daarnaast is er een onofficiële softwarewinkel met de naam Cydia.

Het besturingssysteem is oorspronkelijk ontwikkeld voor de iPhone, op basis van het desktopbesturingssysteem Mac OS X. Later is het besturingssysteem uitgebreid naar apparaten als de iPod touchiPad en Apple TV. Ook is, verspreid over de vier versies, ondersteuning voor zaken als de App Store, 3G-netwerken en multitasking toegevoegd. De updates waren aanvankelijk alleen gratis voor iPhonegebruikers, maar sinds iOS 4 zijn de updates voor alle apparaten gratis. Oudere toestellen worden vanaf iOS 5 niet meer ondersteund: alleen de iPhone 3GS en latere modellen zijn geschikt voor iOS 5. iOS kreeg zijn eerste naam, iPhone OS, bij het uitkomen van de eerste bèta van het ontwikkelpakket voor applicaties. Bij iOS 4 werd voor het eerst de huidige naam gebruikt, om aan te geven dat het besturingssysteem voor meerdere apparaten naast de iPhone bedoeld was.

Geschiedenis

Het besturingssysteem werd voor het eerst openbaar getoond tijdens de Macworld Conference & Expo, op 9 januari 2007, en werd in juni van dat jaar samen met de iPhone uitgebracht.[3] Apple had op dit moment nog geen losse naam voor het besturingssysteem dat zich op de iPhone bevond, en zei enkel dat de iPhone op Mac OS X, Apples desktopbesturingssysteem, draaide. Externe applicaties werden niet ondersteund door het besturingssysteem. Steve Jobs, CEO van Apple, zei hierover dat ontwikkelaars internetapplicaties konden ontwikkelen die volwaardig zijn aan "native" applicaties.[4][5] Op 17 oktober van 2007 kondigde Apple aan dat er een Software Development Kit (SDK) zou worden ontwikkeld, en dat deze in februari van 2008 in de handen van ontwikkelaars zou zijn.[6] Op 6 maart 2008 bracht Apple de iPhone SDK uit, en gaf tegelijkertijd het besturingssysteem zijn eerste naam: iPhone OS.

In september van 2007 had Apple de iPod Touch uitgebracht, die behalve de telefoon grotendeels hetzelfde was als de iPhone. Apple verkocht meer dan een miljoen iPhones tijdens de kerstperiode van 2007.[7] In januari 2010 kondigde Apple de iPad aan, een tablet die hetzelfde besturingssysteem zou gaan draaien.[8] In juni 2010 veranderde Apple de naam iPhone OS in iOS. De naam IOS was al langer in gebruik door Cisco, en om een rechtszaak te voorkomen ging Apple een licentieovereenkomst aan met Cisco.[9][10]

Versies

Tot nu toe zijn er zes versies van iOS verschenen.

  Geen ondersteuning   Huidig   Bèta
VersieOndersteunde apparaten
3.1.3 Eerste generatie iPhone en eerste generatie iPod touch
4.2.1 iPhone 3G en tweede generatie iPod Touch
5.1.2[11] Apple TV, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, derde en vierde generatie iPod touch, iPadiPad 2, iPad van de 3e generatie, CDMA-iPhone 4
6.1.4 iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, vierde en vijfde generatie iPod Touch, iPad 2, iPad (3e generatie), iPad (4e generatie), iPad mini, Apple TV 2, The "New" Apple TV
7.0 iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, vijfde generatie iPod Touch, iPad 2, iPad (3e generatie), iPad (4e generatie), iPad mini, The "New" Apple TV

De eerste versie, iPhone OS, kwam uit bij de release van de iPhone. In versie 1.1 werd ondersteuning voor de iPod Touch toegevoegd. Bij de introductie van de iPhone 3G werd versie 2.0 van iPhone OS ingevoerd. De grote wijziging was de toevoeging van de App Store, waarin gebruikers applicaties konden verkrijgen. De update kostte $ 9,95 voor gebruikers van de iPod Touch. Het was de eerste versie van iPhone OS die Nederlands ondersteunde. IOS 3.0 werd uitgebracht op 17 juni 2009, bij de release van de iPhone 3GS. Ook deze update kostte $ 9,95 voor gebruikers van de iPod Touch. Versie 3.0 bood verschillende nieuwe werd features, zoals bijvoorbeeld knippen en plakken en mms. iPhone OS 3.2 was de versie die op de iPadvoorgeïnstalleerd stond. Sinds versie 4 heet iPhone OS voortaan iOS. Op 24 juni 2013 werd iOS 7 beta 2 uitgebracht voor de ontwikkelaars. Apple beweert dat hierin het grootste gedeelte van de initiële bugs opgelost is. Op 8 juli 2013 werd de derde bèta uitgebracht, de vierde bèta werd vrijgegeven op 29 juli 2013. Op 6 augustus 2013 werd de vijfde bèta een week eerder uitgebracht dan verwacht. Op 15 augustus is bèta 6 vrijgegeven.

Eigenschappen

Interface en ontwerp

Fysieke bediening

De gebruikersinterface van iOS is gebaseerd op "direct manipulation", het direct manipuleren van objecten die in beeld zijn. Het besturingssysteem is ontworpen om bediend te worden met de vinger van de gebruiker. Daarnaast kan het apparaat reageren op de sensoren die in de apparaten ingebouwd zitten, zoals bijvoorbeeld de accelerometer (om liggende of staande positie te detecteren), afstandssensor (om te detecteren of de gebruiker de telefoon tegen zijn oor houdt) en een lichtsensor, om de helderheid van het beeldscherm automatisch bij te stellen.

Interface

Op het beginscherm, ook wel homescreen of springboard genoemd, zijn pictogrammen van applicaties terug te vinden die zich op het apparaat bevinden. Ook kan de gebruiker koppelingen naar websites toevoegen aan het beginscherm. Het beginscherm bestaat uit maximaal 11 pagina's, die, afhankelijk van het apparaat wat gebruikt wordt, 4x4 of 4x5 pictogrammen kunnen bevatten. Daarnaast bevindt zich onderaan een dock, waarin gebruikers standaard vier dan wel 6 pictogrammen kunnen plaatsen. Het dock heeft op alle pagina's van het beginscherm dezelfde pictogrammen. Sinds iOS 4 is het mogelijk om applicaties in mappen te groeperen. Door op het beginscherm naar links te gaan, kan de gebruiker de zoekfunctie Spotlight openen. In Spotlight kan de gebruiker het apparaat doorzoeken op dingen als contactpersonen, e-mails en muzieknummers.

Bovenaan het scherm bevindt zich een statusbalk, waarin onder meer de signaalsterkte van de draadloze netwerkverbindingen, de status van de batterij, en een klok terug te vinden zijn. Deze balk bevindt zich bijna altijd in beeld, ook als er een applicatie geopend is. Applicaties die het volledige scherm nodig hebben, bijvoorbeeld om een filmpje af te spelen, kunnen er voor kiezen om de statusbalk te verbergen. Applicaties kunnen standaard enkel door de gebruiker worden afgesloten worden door de home-knop in te drukken.

De statusbalk kan sinds iOS 5 naar beneden gesleept worden om het berichtencentrum te tonen. Het berichtencentrum wordt ook getoond wanneer het apparaat vergrendeld is, en de gebruiker het apparaat activeert. In het berichtencentrum wordt recente berichtgeving weergegeven, bijvoorbeeld gemiste telefoongesprekken, sms-berichten, en e-mails. De gebruiker kan direct vanuit het berichtencentrum overschakelen naar het programma waar het bericht bij hoort.

Applicaties

Apple levert standaard meer dan twintig applicaties mee. Het exacte aantal is afhankelijk van de hardware van het apparaat. Zo heeft de eerste iPad vanwege het ontbreken van een camera geen camera-app, en hebben eerdere iPhones geen FaceTime-applicatie vanwege het ontbreken van een camera aan de voorkant.

Verder is het mogelijk om applicaties te installeren vanuit de iTunes App Store. Deze softwarewinkel is de enige die op het platform is toegestaan door Apple. In de App Store zijn ruim 500.000 applicaties terug te vinden. Een deel van de applicaties is gratis, maar de meeste applicaties zijn betaald, en variëren in prijs tussen 89 cent en enkele honderden euro's.[23] Naast de toegestane softwarewinkel bestaan er echter ook onofficiële alternatieven, waarvan Cydia het bekendste is.

Applicaties kunnen gebruiken maken van multitasking, een manier om taken in de achtergrond uit te kunnen voeren. Apple heeft het multitasken beperkt tot de volgende zeven mogelijkheden, om te voorkomen dat applicaties te veel zouden vragen van de batterij of de processor:

 • Geluid in de achtergrond. Hiermee kunnen applicaties die bijvoorbeeld internetradio aanbieden, hun muziek af blijven spelen.
 • Voice over IP, of VoIP. Hiermee kunnen programma's als Skype internetgesprekken uitvoeren.
 • Background location, waardoor applicaties op de hoogte worden gebracht van locatieveranderingen.
 • Push Notifications, berichten voor de gebruiker die van buitenaf worden verstuurd.
 • Local Notifications, berichten voor de gebruiker die vanuit de applicatie zelf worden verstuurd
 • Het afmaken van taken, bijvoorbeeld het uploaden van foto's.
 • Snel wisselen tussen applicaties.

De gebruiker kan snel wisselen tussen applicaties door twee keer op de home-knop te drukken. Dit opent de multitasking-balk, waarin recent gebruikte applicaties worden getoond. In deze tray is het mogelijk naar rechts en naar links te scrollen, om respectievelijk meer applicaties, en opties zoals een pauzeknoppen voor muziek, te tonen. Door een applicatie langere tijd in te drukken krijgt de gebruiker de mogelijkheid om een applicatie die in de achtergrond nog werk verrichte af te sluiten.

Ontwikkeling en jailbreak

Applicaties voor de iPhone kunnen gebouwd worden in het programma Xcode. Ze worden, net als applicaties voor Mac OS X, geschreven in Objective-C, een variant van programmeertaal C. Het maken van applicaties is enkel mogelijk op Mac OS X. In de SDK van iOS wordt onder meer een simulator meegeleverd, maar het testen van programma's op echte apparaten is alleen mogelijk als men tegen betaling deel neemt aan het ontwikkelprogramma van Apple.[24]

Applicaties kunnen door de ontwikkelaars uitgegeven worden in de App Store van Apple. Applicaties kunnen zowel gratis als tegen betaling worden aangeboden. Bij betaalde applicaties krijgt Apple 30 procent van de inkomsten, de ontwikkelaar ontvangt de resterende 70 procent. Bij gratis applicaties hoeft de ontwikkelaar niets te betalen aan Apple. Apple zegt zelf dat het niet of nauwelijks winst maakt op de App Store, omdat de kosten van het aanbieden van gratis applicaties bijna even groot zijn als de inkomsten van betaalde applicaties.[25]

Jailbreak

Nuvola single chevron right.svg Zie ook Jailbreak op iOS

Sinds de eerste iPhone zijn er mensen die hulpmiddelen ontwikkelen om de door Apple opgelegde beperkingen te doorbreken. Oorspronkelijk is het jailbreaken ontstaan om het installeren van applicaties mogelijk te maken. Een belangrijk onderdeel van het jailbreaken is de applicatiewinkel Cydia, waarin applicaties worden aangeboden buiten de licentievoorwaarden van Apple om.

Sinds de komst van de App Store is de focus van het jailbreaken anders komen te liggen. Waar het voorheen vooral ging om het aanbieden van applicaties in het algemeen, richt men zich tegenwoordig vooral op het aanbieden van functionaliteit die niet aangeboden wordt in de App Store, vanwege beperkingen van Apple. Ook is het veranderen van de interface, door het installeren van thema's, een belangrijke reden voor het jailbreaken. Apple heeft in recente versies van iOS verschillende functionaliteiten verwerkt die voorheen alleen met een jailbreak mogelijk waren.

Voor het uitvoeren van een jailbreak is het meestal noodzakelijk om een programma te installeren op de computer waarmee het apparaat wordt gesynchroniseerd. In sommige gevallen wordt het jailbreaken op een andere manier uitgevoerd. Zo was er bijvoorbeeld Jailbreakme.com, waarmee de gebruiker enkel door het bezoeken van deze website een jailbreak kon uitvoeren. Een unlock kan men meestal als extra optie laten uitvoeren bij het jailbreaken. De laatste tijd worden unlocks ook nog wel eens aangeboden als programma's, die de gebruiker kan installeren via Cydia.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties
 1.  (en) Android becomes world's leading smartphone-platform
 2.  Erwin Boogert. Apple: Geen iPhone 5, wel innovatieve 4s. Emerce (4 oktober 2011). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 3.  Mathew Honan. Apple unveils iPhone. Macworld (9 januari 2007). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 4.  Apple announces third party software details for iPhone. Engadget (11 juni 2007). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 5.  Apple Launches iPhone Web Apps Directory. Information Week (11 oktober 2007). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 6.  Apple: "we plan to have an iPhone SDK in developers' hands in February". TUAW (17 oktober 2007). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 7.  Apple reports fourth quarter results. Apple (22 oktober 2007). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 8.  Apple launches iPad. Apple (27 januari 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 9.  Apple Avoids iPhone-Like Trademark Battle Thanks To Cisco, FaceTime Deals. aidcontent (7 juni 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 10.  Cisco and Apple Agreement on iOS Trademark. Cisco (7 juni 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 11. ↑ a b Bas Vroegop. iOS 5.1.1 uitgekomen voor iPhone, iPad en iPod touch. iPhoneclub.nl (19 september 2012).
 12.  Steve Jobs live from WWDC 2010. Engadget (7 juni 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 13.  Gonny van der Zwaag. iOS 4: alle nieuwe functies van iPhone, iPod touch en iPad OS uitgelegd. iPhoneclub.nl (20 juni 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 14.  Gonny van der Zwaag. iOS 4.1 voor iPhone uitgebracht: alle nieuwe functies op een rijtje. iPhoneclub.nl (8 september 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 15.  Gonny van der Zwaag. iOS 4.2 nu beschikbaar: alle vernieuwingen op een rij. iPhoneclub.nl (22 november 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 16.  Apple's 'Let's Talk iPhone' keynote liveblog!. Engadget (4 oktober 2011). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 17.  iOS 5: Features. Apple. Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 18.  http://9to5mac.com/2011/11/10/users-still-seeing-their-battery-life-drain-quickly-after-this-mornings-5-0-1-update/. Geraadpleegd op 14 november 2011
 19.  http://www.macrumors.com/2011/11/11/apple-continuing-to-investigate-ios-5-battery-issues/. Geraadpleegd op 14 november 2011.
 20.  http://tweakers.net/nieuws/78026/accuproblemen-iphone-mogelijk-veroorzaakt-door-gps-en-push.html. Geraadpleegd op 14 november 2011.
 21.  (nl) YouTube-app uit iOS 6
 22.  Wall Street Journal Says Apple Internally Calls iOS 7 A Modern UI (15 juni 2013). Geraadpleegd op 15 juni 2013.
 23.  Distimo: 57% Of Android Apps Are Free Vs. 28% Of iPhone Apps. Techcrunch (5 juli 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 24.  iOS Developer Program. Apple. Geraadpleegd op 8 oktober 2011.
 25.  Figuring Apple's App Store gross profit. CNET (23 juni 2010). Geraadpleegd op 8 oktober 2011.

 

Bron: Wikipedia

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton