• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

Android

Android is een opensourceplatform voor mobiele telefoonstablet-pcskoelkasten, camera's en meer, gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-programmeerplatform. In april 2013 werden er meer dan 1,5 miljoen Android-telefoons per dag geactiveerd en Android is daarmee het meest verkochte besturingssysteem op mobiele telefoons.[2] In totaal zijn er in mei 2013 meer dan 900 miljoen Android-apparaten geactiveerd.[3]

Ontwikkeling

Android is ontwikkeld door Android Inc, een bedrijf dat in 2005 werd overgenomen door Google, dat het bedrijf later onderbracht in de Open Handset Alliance (OHA). Het originele idee achter Android was het ontwikkelen van een besturingssysteem voor camera's met een ingebouwde ondersteuning voor cloud-mogelijkheden. Android wordt nu voornamelijk gebruikt voor smartphones en tablets. Met de vrijgave van het Android-platform op 5 november 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd. Dit samenwerkingsverband bestond bij de oprichting uit 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen. Het opensourceplatform zal beschikbaar zijn onder de Apache-licentie.

De eerste fabrikanten van mobiele telefoons die gebaseerd waren op Android waren MotorolaHTCSamsungLGSony Ericsson, en Acer.

Android stond tot aan de lancering ervan bekend onder de naam gPhone.

Applicaties

Om Android als platform te presenteren moesten er wel apps worden ontwikkeld. Om dat proces te ondersteunen is een Software development kit (SDK) vrijgegeven. Hiermee wordt het ook voor anderen dan Google mogelijk hun bijdrage te leveren.

Om dit proces te versnellen heeft Google in 2008 een wedstrijd, de Android Developer Challenges, uitgeschreven waarbij prijzengeld beschikbaar werd gesteld voor de beste applicatie. In augustus 2008 heeft de Nederlander Eric Wijngaard de eerste prijs gewonnen[4] met het programma PicSay, waarmee het mogelijk werd foto's op een Android-apparaat te bewerken.

Applicaties kunnen verspreid worden via de Google Play Store (vroeger de Android Market). Via de Play Store kunnen eindgebruikers games en (andere) applicaties downloaden, films en boeken downloaden (of in sommige gevallen kopen), zichzelf abonneren op een tijdschrift, en nog veel meer. De mogelijkheden verschillen per land, zo is Google Play magazines en movies nu nog niet beschikbaar in Nederland en België. Op 26 juni 2013 kreeg België toegang tot Google Play Books[5]. Op 18 juli 2013 kreeg Nederland toegang tot Google Play Books. in Ontwikkelaars kunnen de Play Store gebruiken om hun software te verspreiden. Via de Play Store kunnen zowel gratis als betaalde applicaties worden verspreid, een en ander wel afhankelijk van het land van de gebruiker, de versie van Android op het mobiele apparaat, de telecomaanbieder (in Amerika hebben sommige telecomaanbieders bijvoorbeeld WiFi Tether apps geblokkeerd uit angst dat klanten op de WiFi-hotspots van andere mobiele gebruikers gaan, waardoor zij minder geld verdienen. Deze geblokkeerde apps zijn uiteraard wel apart te downloaden, en gewoon te installeren. Alleen installeren via de Google Play store werkt niet), de aanbieder van de software en of het gratis of een betaalde applicatie is.

In tegenstelling tot de Apple App Store voor iOS is het ontwikkelaars die hun applicaties aanbieden via Google Play toegestaan om ook hierbuiten deze software aan te bieden. Dit maakt Android gebruiksvriendelijker dan zijn concurrenten, maar hierdoor kunnen Android-toestellen wel gemakkelijker virussen oplopen.

Versies

Inmiddels is er een aantal versies van Android verschenen. Deze zijn bij de meeste mensen bekend met de namen die Google aan zijn releases meegeeft. De namen zijn desserts en zijn alfabetisch gerangschikt.

CodenaamVersieUitgavedatum
Jelly Bean Android 4.3 24 juli 2013
Jelly Bean Android 4.2 13 november 2012[6]
Jelly Bean[7] Android 4.1 27 juni 2012
Ice Cream Sandwich Android 4.0 19 oktober 2011
Honeycomb Android 3.2 15 juli 2011[8]
Honeycomb Android 3.1 10 mei 2011
Honeycomb Android 3.0 2 februari 2011
Gingerbread Android 2.3.3 9 februari 2011
Gingerbread Android 2.3 6 december 2010
Froyo Android 2.2 20 mei 2010
Eclair Android 2.0 / 2.1 26 oktober 2009 / 12 januari 2010
Donut Android 1.6 15 september 2009
Cupcake Android 1.5 30 april 2009
Eerste uitgave Android 1.1 10 februari 2009
Veranderingen

Sinds de eerste introductie van Android zijn er veel nieuwe functies toegevoegd en wijzigingen aangebracht. In tegenstelling tot veel andere software en besturingssystemen lijkt er geen algemeen overzicht met release notes te zijn[9]. De SDK voor Android kent wel release notes.[10] Op de website van het Android Developers Project is wel een shortlog die tot op zekere hoogte vergeleken kan worden met release notes.

Externe links
Bronnen, noten en/of referenties
 1.  Licenses. Android Open Source Project. Open Handset Alliance.
 2.  (en) [1] {en} Engadget: Eric Schmidt: Google now at 1.5 million Android activations per day
 3.  (en) [2] Post Hugo Barra, Google+
 4.  Google Android-wedstrijd gewonnen door Nederlander 30 augustus 2008
 5.  [3]
 6.  Door orkaan Sandy uitgesteld naar 13 november. De originele planning was 29 oktober 2012.
 7.  (en) Google inadvertently confirms Galaxy Nexus as first Jelly Bean phone
 8.  (en) Android 3.2-uitgavebericht op de Google Developer-website
 9.  Where to find release notes for Android
 10.  (en) Android SDK Release notes

Bron:Wikipedia

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki

   PANmedia

vaste-tarieven-button

 

 

contactbutton